•  SCURTĂ ISTORIE

  Bun venit pe site-ul Teatrului municipal Caracal!

      

         La începutul secolului XX, edilii orașului si localnicii orașului Caracal au considerat necesara o sala de spectacole cu capacitate mare si cu dotări tehnice specifice spectacolelor teatrale. În acest sens primarul orașului Caracal a adresat în noiembrie 1891 o cerere Președintelui Consiliului Județean prin care solicita construirea unui local de teatru sistematic care sa servească si ca local pentru curtea de jurați. În anul 1901, în Dealul Protosenilor, s-a inaugurat Teatrul cel nou.

       Conceput în stil baroc, dupa planurile arhitectului austriac Franz Billek, constructia impresioneaza prin bogatia ornamentelor: coloane, capiteluri, balcoane, cupole, frize. Fatada principala, dinspre est, este animata de un repertoriu decorativ bogat, accentul este pus pe registrul superior. Coloanele angajate încadreaza cele trei intrari si balcoanele, care au parapet cu balustri ionici si doua console cu motive geometrice.

        Etajul al doilea are trei ferestre mici si o cornisa pe console, cu trafor din ipsos cu motive vegetale având ca emblema lira. Cladirea este din zidarie de caramida, la ferestre si la usi au fost folosite ca buiandrugi sine de cale ferata înguste.

        Planșeul etajului este o structura mixta de sine cu bolti de zidarie aplatizate peste care este pus un strat de mortar, slab armat, iar planseul podului era din lemn. În tratarea spatiilor interioare, accentul a fost pus pe holul principal.

        Pictura originala nu s-a pastrat, astazi interioarele fiind complet repictate.

       Teatrul National din Caracal, monument istoric si de arhitectura, a fost închis in 1987, in urma unui incendiu care a distrus interiorul, acoperisul si instalatiile electrice si cele de sonorizare. 

        Primele demersuri pentru renovarea și restaurarea imobilului Teatrului National din Caracal au început încă din 1990, prin

  numeroase demersuri făcute de prof.dr. Paul Matiu - la acea data, Consilier Sef al Inspectoratului Pentru Cultura Olt, către Ministerul Culturii și către forurile de conducere județene, pentru sprijinirea acestui proiect, acela de a reda caracalenilor, un centru cultural emblematic. Aceasta se poate vedea și din documentele vremii: 

  Lucrarile de renovare a imobilului au durat aproape zece ani si au costat cca. 18,7 milioane lei, având finanțare de la Ministerul Culturii și Cultelor, si după 22 de ani de așteptare în anul 2009 Teatrul National din Caracal și-a redeschis din nou porțile. 

   

  Foto: din spectacolul de teatru ”Napoleon era fată” în regia lui Florin Beciu

PREMII  ULTIMELE IMAGINI